Väder & Klimat

Thailand ligger i sydöstra Asien, på halvön Malacca och Indokina. På östra sidan av Thailand har vi Thailandsbukten, Sydkinesiska havet och på västra sidan är det Andamanhavet.

Det thailändska klimatet är bra för turistsäsongen året runt. Men alla turister är intresserade av regntiden i Thailand. Vi kommer att försöka via lite statistik dom senaste åren för att hjälpa er att förstå hur det säsongsmässigt regnet är och när det händer, vad är dess varaktighet och egenskaperna hos klimatet i enskilda thailändska provinser.

Klimatförhållanden i Thailand
Thailand om man jämför bland länderna i regionen den som har den största längden från norr till söder. Klimatförhållandena är mycket olika här. I den norra delen är det kallare. I den centrala delen och i söder mycket Varmare.

Thailand har varmt väder i tolv månader. Lufttemperaturen är i genomsnitt 28-30 grader och vattnet 25 grader. I Thailand, på fastlandet, kan hela året delas in i tre säsonger:

  1. Torrt och varmt – mars-maj.
  2. Fuktigt och varmt – juni-oktober.
  3. Torr varm – november-februari.

Den senaste säsongen är den mest behagliga i termer av temperatur. Huvudskillnaden från den heta säsongen är en trevlig sval kväll och låg luftfuktighet på natten. I södra delen av landet, särskilt i Malacca-regionen, är årstiderna mindre distinkta: sommaren är fuktig och varm, och vintern är varm och relativ fuktighet. I allmänhet är det thailändska vädret omväxlande. Det beror på cykloner och kan förändras med blixtens hastighet. Låt oss prata mer detaljerat om perioden när det är regnperioder i Thailand.

Antal dagar med nederbörd i olika orter:

Vad är regnperioden
I Thailand kommer regnperioden i slutet av maj. Det fortsätter till november. Många tror att detta betyder dagliga oändliga duschar som varar i veckor och månader, konstant vått väder. Det här är ett fel. Så vad är regnperioden i Thailand?

I vissa regioner, till exempel Pattaya, kan solen skina ljust under en sådan period. Då visas moln plötsligt, vinden kommer att stiga och kraftigt regn börjar. Men det kommer inte att vara länge och särskilt utdraget, ibland endast 5 minuter. Och om solen lyser, är pölarna inte längre synliga efter en halvtimme.

På kvällen och på natten kan regnen vara lite längre. Men på morgonen kommer det inte att finnas några spår av regnet. På ett annat territorium, som Koh Chang, kan det regna flera dagar i rad. I det Thailand anses regnperioden vara den tid som den mest betydande nederbörden inträffar i jämförelse med andra perioder. Det händer naturligtvis att det regnar i flera dagar.

Men detta är möjligt i alla länder. Det finns ingen enda regnsäsong för hela Thailand. Perioden med hög luftfuktighet är cirka 6-8 månader per år. Nederbörd är inte ett problem för turister.

Efter regnet är det trevligt att koppla av på stranden, eftersom luften inte är så varm. Molnen gör det svalare än under den brinnande solen. Om det varma regnet fångar under en utflykt på en båt eller en ö, får du bara ett litet äventyr. Omedelbart efter en kraftig nederbörd i havet bör du undvika att simma eftersom det är större risk att bränna sig på maneter.

Regnperioden avskräcker turister. Men detta kommer från okunnighet. Under perioden när det regnar i Thailand minskar antalet semesterfirare. Därför blir vila under en sådan period billigare och billigare. Stark värme avtar, växter blir levande och naturen är ännu mer vacker i sin grönska.

Thailand regnsäsong efter region

Thailand upptar ett enormt territorium. Det skulle vara fel att prata om regntiden i landet i allmänhet. Under varje enskild månad under den thailändska “våta” perioden i olika ortsområden manifesterar sig naturen på sitt eget sätt.

I regionerna börjar regnperioden och slutar vid olika tidpunkter. Det finns inga specifika perioder eller datum. Det finns observationsdata och statistik. Allt beror på monsunerna – vindarna. Låt oss titta närmare på regnperioderna efter region.

Bangkok

Säsongsregn i Bangkok faller vanligtvis från maj till oktober. September är särskilt regnigt. Den maximala dagliga temperaturen under denna period överstiger vanligtvis inte 32 ° C. På natten visar termometern inte under 15 grader.

På sommaren kan regniga dagar vara upp till 17-22 dagar per månad. Det finns sällan översvämningar. Men de berör inte turister. De flesta av dem drabbas av lokalbefolkningen i utkanten av staden.

Pattaya

Staden Pattaya ligger vid kusten i Thailändska viken. Sällsynta med regn i april och maj, oftare under sommarmånaderna. Regnet här är väldigt korta och intensiva. De kan orsaka översvämningar som försvinner på några minuter. Pattaya är en av dom platser som har minst nederbörd och störst sol chans under året.

Koh Lanta & Krabi provinsen 
Ganska lika mycket i mängd och säsongsmängd nederbörd. Endast i Koh Lanta är regn lite mindre frekvent men starkare. Dessa regioner är mycket populära bland turister, eftersom vädret är mer gynnsamt för dem. Under de senaste perioderna har en nedgång i regnperioden observerats i dessa områden.

Phuket
Detta är den största ön i Thailand efter område. Monsunvindar blåser här året runt. Det är ofta en stormvind. Perioden från maj till oktober är regnperioden i detta område. Phukets nederbörd är mer uttalad än på fastlandet. Höga vågor stiger till havet. Ibland når deras höjd 5 meter. Denna faktor används aktivt av surfare. I Phuket finns det starka strömmar. Regn toppar i september. I oktober avtar vinden. Det finns nästan ingen nederbörd under dagen, men det kan fortfarande regna på natten. I november blir vädret bättre. I december kan det vara sällsynta med regn.

Koh Samui med öarna runt omkring
De klimatförhållandena i detta område skiljer sig från fastlandet. Här kan den regniga säsongen vara när som helst på året. Soliga dagar med kort nederbörd råder från maj till september. Regnperioden i dessa regioner är icke-standard. När regnperioden slutar i andra delar av landet, börjar det här. Regnen är särskilt starka från oktober till mitten av december.

Dessutom faller toppen av regn precis i december. Nederbörden kan vara från 3 till 5 dagar. Översvämningar kan förekomma, men de försvinner snabbt. Nederbörden minskar i januari.

Koh Chang
Finns det ingen nederbörd under bara två månader för hela året: i december och januari. Resten av tiden regnar det. På Koh Chang regnar det under sommarmånaderna. Det finns 550 mm nederbörd per kvadratmeter. Och i oktober – upp till 300 mm per månad. Detta är den mest obehagliga platsen att koppla av i Thailand. Himlen dras in av åskande mörka moln. Det blir väldigt blåsigt. Det regnar nästan varje dag. Detta kan pågå i flera timmar, eller till och med dra i flera dagar.

Cha Am & Hua Hin
Det ligger vid stranden av Thailändska viken, nära Bangkok (173 km). Detta är norr om Malaccahalvön. Detta område är nästan aldrig utsatt för en särskilt uttalad regnperiode, medan resten av orterna i Thailand får en enorm mängd nederbörd. Från april till oktober kan det vara korta regn stunder.

De regnar främst på natten, vilket absolut inte stör semesterfirare. Det är nästan alltid soligt under dagen. Den genomsnittliga lufttemperaturen är 28-30 grader. Genomsnittlig luftfuktighet är 50%. Den unga semesterorten Cha-Am har ett tropiskt monsunklimat. Det fanns en gång en kunglig bostad. Nu är Cha-Am en tillgänglig plats för avkoppling.

Chiang Mai
I den norra delen av Thailand, bland bergen, finns en stor stad Chiang Mai. Det ligger vid stranden av floden Ping. Detta är ett av centra för turism i Thailand och det gamla kulturcentrumet. Klimatet här är tropiskt. Den regniga säsongen firas med början i maj. Det varar till oktober. Den högsta nederbörden faller i augusti och september. Den torraste månaden är februari. Den största nederbörden registrerades denna månad, med bara 6 mm per kvadratmeter.

Den genomsnittliga årliga temperaturen är cirka 25 grader Celsius. Klimatet i Chiang Mai är inte lika varmt som i andra regioner i Thailand. Sällan stiger temperaturen under dagen till 37 grader. Början och mitten av vintern är kallare. Thailändare bär till och med hattar och jackor under denna period. I landet är regnens säsongsbetonning en ganska konventionell och varierad period.

Sammanfattning
Det regnar i Thailand i flera månader. De varierar mycket beroende på deras regionala läge. Vädret är oförutsägbart här. Detta märks särskilt de senaste åren. Det är omöjligt att förutsäga exakt om det kommer att regna eller inte. Sammanfattningsvis kan vi lyfta fram de “våtaste” regionerna i riket. Dessa inkluderar Ko Chang.

Och de mest “torra” är Pattaya, Krabi-provinsen, Ko Lanta och Cha-Am. Bland månaderna på året är det trevligaste att koppla av, med minsta möjliga nederbörd, januari, februari och mars. Under denna period är vädret bekvämast för turister och klimatet är milt. Sommar- och höstmånaderna är de regnigaste. Regntiden bör inte fruktas. Det viktigaste är att undvika toppperioder. Faktum är att under regnperioden kan du spara mycket på semester.