Avbeställningsskydd – så här funkar det!

Någon form av avbeställningsskydd är viktigt att ha då det hjälper dig om du, någon i sällskapet eller en nära släkting skulle bli sjuk så ni inte kan åka iväg på den inbokade resan. Men det gäller att veta vilka villkor som gäller och man behöver nästan alltid visa upp läkarintyg. Betalar du resan med Visa, Mastercard eller annat kreditkort ingår oftast ett avbeställningsskydd. Här kommer allt du behöver veta om hur avbeställningsskydd fungerar!

Avbeställningsskydd med Visa eller Mastercard

Har du betalat din resa med ett VISA-eller Mastercard från någon bank ingår en reseförsäkring och avbeställningsskydd. Har du betalat resan för medresenärer i din familj med ditt kort så gäller försäkringen och avbeställningsskyddet även för dem. Dock gäller inte avbeställningsskyddet personer utanför familjen, exempelvis kompisar du betalar för.

Dock finns det begränsningar för hur mycket som ersätts, exempelvis har SEB och Swedbank ett högsta ersättningsbelopp om 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per familj för sina baskort. Läs mer hos din bank!

Avboka paketresa eller charterresa

Om du bokat en charter/paketresa där exempelvis flyg och boende ingår så innefattas du oftast av villkor som gäller i paketreselagen. Det innebär bland annat att de erbjuder ett avbeställningsskydd som ger pengar tillbaka om du inte kan åka. Dessa villkor är ofta generösare än kortbolagen så att du även kan avboka resan mot en avgift om du ångrar dig. Undersök villkoren med det bolag du funderar på att resa med. Läs mer direkt hos respektive charterbolag vad som gäller. Tänk på att du måste köpa avbeställningsskyddet samtidigt som resan.

Godkända anledningar för avbokning av en resa

För att avbeställningsskyddet ska gälla måste du styrka anledningen till att du inte kan resa med skriftliga intyg. Exempel:

  • Sjukdom – läkarintyg. Kan gälla både dig själv eller närstående/medresenär.
  • Inbrott eller brand hemma eller annan stor skada – polisanmälan och/eller intyg från försäkringsbolaget