Thailand på Glasgow-mötet: Prayut med nya klimatlöften

0
169
Prayuts tal på högnivåmötet i Glasgow

Under dagens högnivå-möte på COP26 fanns Thailands premiärminister bland talarna. Och som jag misstänkte (se söndagens blogg) kom besked om nya mål för Thailands klimatpolitik. Talet kan höras i efterhand här https://unfccc-cop26.streamworld.de/webcast/first-part-of-the-high-level-segment-for-heads-of-. Thailands nya åtagande ändrar dock inget på kort sikt. Prayut Chan-o-cha annonserade att Thailand nu har ett åtagande om netto-nollutsläpp till år 2065. Många länder och regioner (EU) har nyligen tagit på sig nettonollutsläpp (net-zero emission targets), inte minst Kina som har satt ett mål till 2060. Man kan diskutera värdet av dessa typer av mål eftersom de är så långsiktiga men den typen av diskussioner tar vi inte här – bloggarna handlar om att lyfta fram Thailands situation och politik.

Prayut nämnde även ett klimatneutralitetsmål till 2050 (carbon neutrality). Vad är då skillnaden mellan klimatneutralitet och nettonollutsläpp? Det första brukar handla om att man kompenserar de utsläpp man inte kan minska genom att köpa utsläppsrätter. Nettonoll brukar innebära att de utsläpp man inte kan minska ska neutraliseras av s k kolsänkor, dvs upptag av koldioxid i naturen. Vad det exakt betyder för Thailand i detta sammanhang får vi återkomma till när vi ser det formulerat på papper.

Generalen tillika premiärministern annonserade även att Thailand, med internationellt stöd, skulle kunna nå ett nettonollutsläpp år 2050 (dock hörde jag inget om ett tidigare klimatneutralitetsmål). En viss höjd ambition meddelades i och med att Prayut sa att Thailands nationella klimatplan skulle kunna resultera i en utsläppsminskning på 40% jämfört med en business-as-usual-referensbana till 2030 med internationellt stöd. Detta var en signal att om omvärlden förväntar sig mycket mer av Thailand, så får omvärlden vara med och betala. Även om Thailand är ett av länder som drabbas hårdast av klimatförändringar är det ju dock inte ett av de fattigaste länderna, så risken är att Thailand inte prioriteras för internationell klimatfinansiering.

Parallellt med högnivåmötet har de tekniska förhandlingarna startat. Denna gång finns en förväntan att reglerna för internationell utsläppshandel under Parisavtalet ska kunna antas och att Parisavtalets regelbok därmed skulle vara klar. Mer om det senare. Hursomhelst, en spännande start på COP26 i Glasgow.

Johan Nylander
Author: Johan Nylander

Johan har mångårig erfarenhet av international klimatpolitik och har under senare år arbetat med handel med utsläppsrätter för Asiatiska utvecklingsbanken och FN:s Klimatkonvention (Regional Collaboration Center, Bangkok).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här