Riksbanken drar i nödbromsen. Styrräntan höjs med en hel procentenhet på en gång. Du kan trösta dig med att det i alla fall inte är som för 30 år sedan när man höjde räntan till 500 procent. Svenska kronan dyker från 3.53 till 3.35 mot THB och det är Riskbanken som totalt misslyckats med att bromsa inflationen, Fråga en centralbankschef ”vad är meningen med ditt jobb?” och hen kommer omedelbart svara ”bevara pengarnas värde”. Deras enda jobb var att hålla inflationen låg och stabil. Den har nu skenat till den högsta nivån på över 30 år. Vad är det som gått snett?
Att låna pengar har aldrig varit så billigt
Inflationen har sedan 90-talet gått nedåt. Mycket tack vare globaliseringen som gett allt lägre importpriser. Räntan har följt med, och när inflationen 2012 helt försvann blev centralbankerna så rädda för motsatsen, deflation, att de gick ned till nollränta. För att sedan, för första gången i utlåningens femtusenåriga historia, börja med minusränta 2015.
Bomarknaden och börsen steg till himlen. Techbolag med ljusår från vinst och kryptovalutor som funnits i fem minuter hade inga problem att hitta investerare när (lånade) pengar flödade fritt som aldrig förr. Folk lånade till hemma SPA, utlandsemester och börja leva i överflöd med lånade pengar, man köpte nytt större hus. Det var inte bara privatpersoner som lånade friskt. När pandemi-åtgärderna skulle finansieras så gav sig även stater in i lånekarusellen.
Men till skillnad från dig och mig, så kan stater finansiera sina lån genom att trycka nya pengar. Riksbanken har lånat ut pengar till staten genom att skapa nya kronor.
Och som de skapat nya kronor de senaste åren! Över 800 miljarder är utlånade till staten, bolag som lånar ut till bostadsköp, kommuner och företag. Vi följer den globala trenden.
Var fjärde dollar i cirkulation är skapade under pandemin med alla sina stödpaket och kontanter som betalats ut direkt till medborgarna. Med lånade, nytryckta, pengar. Men kan man verkligen hålla på så, låta sedelpressarna gå varma utan att det straffar sig? Den största Boven är Magdalena Andersson som först Finansminister och sedan Statsminister. Hon har hela tiden sagt att Sverige går bra och dessutom då man ger Riksbankchefen nytt förtroende efter hans tid gått ut så blev det ingen skillnad man avvaktar med minusränta för länge man man låter mer pengar vara i omlopp, kommer priserna stiga, vi får inflation. Det är första lektionen enligt den gamla skolans inflationslära. Det enkla förhållandet har under lågränteåren ifrågasatts eller bara glömts bort. Men nu verkar det som att verkligheten börjar komma i kapp.
Centralbankerna har varit sena att dra i bromsen. ”Prisökningarna är bara övergående”, har det hetat. Riksbankschef Stefan Ingves är i gott sällskap av amerikanske centralbankschefen Jay Powell och många andra, i att ha missbedömt läget. Flaskhalsar i tillverkning och uteblivna leveranser på grund av pandemin var syndabocken till en början. Och sen kriget i Ukraina.
Men det duger inte att skylla på Putin. Visst, hans krig orsakade kraftigt stigande priser på energi och råvaror för livsmedel. Som letade sig in i de flesta andra varor och tjänster, som också steg i pris. En lågräntedopad ekonomi där mycket nya pengar skapats på kort tid. och där Magdalena totalt misslyckas i sin Politik och hur man låtit detta ske. Det kommer ta många år att städa ur hennes “lador” och ändra styra om Svenska politik så tyvärr kommer svenskarna gå in i en ordentlig lågkonjunktur med svag krona under en lång tid. Handelsbanken Strateg Lars Henriksson “Det är svårt att se någon omedelbar större förstärkning av kronan” säger han.
När Svenska kronan sjunker kommer priserna på import öka och det kommer i sin tur påverka inflationen negativt med att trycka upp den så vi kommer importera mer inflation tyvärr. Sedan med risk för mycket högre El priser kommer inflationen tryckas upp ännu mer så räntehöjningen med 1% kommer inte ha stor effekt på varken inflationen eller köpkraften då el är något vi inte klarar oss utan. Dagens höga inflation beror redan till stor del på det höga energipriserna.
Socialdemokraterna har i decennier kohandlat med Miljöpartiet, där regeringsmakten köpts med nedläggningar av fullt fungerande kärnkraft. Tolv kärnkraftsreaktorer har blivit sex, på politisk grund. Statsminister Magdalena Andersson sa i sitt installationstal att ny kärnkraft inte skulle vara en del av hennes gröna projekt.
ska vi se en förändring måste Energipriserna ner snabbt ordentligt så vi ser en nedgång av inflationen annars vilket ändå är troligt kommer räntas höjas en gång till innan årskiftet och vi kommer troligen ha ha 2.5% i styrränta med en ännu mer svagare krona, kanske vi har en kronkurs mot THB runt 3.- när högsäsongen sätter igång vilket är väldigt tråkigt.