måndag, juni 24, 2024

HemThailand NyheterBra att vetaVarför alla utvandrade svenskar bör återinskriva sig i SPAR från och med...

Varför alla utvandrade svenskar bör återinskriva sig i SPAR från och med 1 september

- ANNONS -

Sverige är känt för sin starka tradition av att skydda medborgarnas rättigheter och säkerställa att de har tillgång till viktiga offentliga tjänster. Ett nytt steg i den riktningen togs den 1 september, när utvandrade svenskar nu har möjlighet att begära sig inskrivna igen i SPAR, det Statliga Personadressregistret. Denna möjlighet öppnar upp en rad fördelar och är en viktig åtgärd för att upprätthålla personlig integritet och säkerhet, även för de som har valt att lämna Sverige.

Vad är SPAR och varför är det viktigt?

SPAR är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, oavsett medborgarskap. Myndigheter, banker, försäkringsföretag, kreditupplysningsföretag och många andra företag uppdaterar sina kundregister via SPAR. Det är ett viktigt verktyg för att säkerställa att medborgare får tillgång till nödvändiga tjänster och rättigheter.

SPAR uppdateras dagligen med information från folkbokföringen, vilket i sin tur baseras på aktuell information om alla som är skrivna i Sverige. Tidigare gallrades personer ut ur SPAR efter några år som utskrivna, vilket ställde till problem för utlandssvenskar, då de oftast inte kunde skaffa BankID eller fick problem med verifiering av personuppgifter vid besök i Sverige, inklusive läkarbesök. Men nu ändras reglerna, vilket kommer att göra stor skillnad för utlandssvenskar.

Svenskar i Världen har arbetat med frågan under många år, och deras åsikter har förts in i utredningen som ligger bakom beslutet.

– Att reglerna nu ändras är en viktig milstolpe för alla utlandssvenskar, och vi är extremt nöjda med förändringarna som nu görs, säger generalsekreterare Cecilia Borglin.

Vad innebär de nya SPAR-reglerna och vad behöver du göra?

Från och med den 1 september 2023 har reglerna för SPAR uppdaterats för att gynna utlandssvenskar. Gallringstiden för uppgifter om utflyttade personer förlängs till fem år, med möjlighet till ytterligare förlängning. Dessutom tillåter de nya reglerna återinförandet av data som tidigare togs bort.

För att dra nytta av dessa förändringar och förlänga gallringstiden för dina uppgifter i SPAR, bör du kontakta Skatteverket. Ola Schneider, Verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, har betonat att det är viktigt att vara tydlig med din ansökan om förlängning och att följa de instruktioner som tillhandahålls.

Fördelar med att vara inskriven i SPAR:

1. Tillgång till viktiga tjänster:

Genom att vara inskriven i SPAR säkerställer du att du får viktig post och information från svenska myndigheter, inklusive röstkort vid val, skattebesked och hälsoinformation. Detta är avgörande för att du ska kunna ta del av dina rättigheter och skyldigheter som svensk medborgare, även om du befinner dig utomlands.

2. Personlig säkerhet:

Att vara inskriven i SPAR är en säkerhetsåtgärd. Om det skulle uppstå en nödsituation i Sverige eller om du blir föremål för en olycka eller sjukdom när du är utomlands, underlättar SPAR-kontakten mellan myndigheter och dina anhöriga eller kontaktpersoner för att ge dig den hjälp du behöver.

3. Trygghet för framtiden:

Även om du för närvarande är utomlands, kan din livssituation förändras. Att vara inskriven i SPAR gör det enklare att återvända till Sverige om du så önskar. Du behåller ditt svenska personnummer och möjlighet att återansluta till det svenska samhället.

Hur begär man sig inskriven i SPAR?

Det finns två enkla sätt att begära sig inskriven i SPAR:

1. Via SPAR-webbplatsen:

Det enklaste sättet att återinskriva sig i SPAR är att besöka den officiella SPAR-webbplatsen. Där kan du enkelt fylla i ditt personnummer och följa instruktionerna. Efter några dagar är du inskriven och kan dra nytta av fördelarna.
https://www.statenspersonadressregister.se/utvandrade

2. Med BankID:

Om du har BankID kan du också använda detta för att återinskriva dig i SPAR. Logga in med ditt BankID och gå till menyn “Utvandrad” där du kan registrera dig. Här kan du även följa statusen på din återregistrering
https://www.statenspersonadressregister.se/master/start/logga-in/

Slutsats

Att återinskriva sig i SPAR är ett viktigt steg för utvandrade svenskar. Det är en åtgärd som ger en mängd fördelar, inklusive tillgång till viktiga tjänster, personlig säkerhet och trygghet för framtiden. Så om du är en utvandrad svensk, överväg att dra nytta av denna möjlighet och säkerställ att du är inskriven i SPAR från och med den 1 september.

Genom att göra detta bidrar du till att upprätthålla den svenska traditionen av att skydda medborgarnas rättigheter och säkerställa att de har tillgång till de tjänster de behöver, var de än befinner sig i världen.

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

Barn: Barnvagnsbio

Teater: Yerma

Scen: EXIT

Opera: La Bohème

- ANNONS -

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit