fredag, juli 19, 2024

HemThailand NyheterCovid-19Thailand hanterar Covid nästan sämst i världen

Thailand hanterar Covid nästan sämst i världen

- ANNONS -

I en uppvisning av hur långt man kan falla ligger Thailand, som en gång rankades som ett av de bästa länderna i världen för Covid-19-hantering, nästan längst ner på rankningen, nummer 118 av 120. Nikkei Asia Covid- 19 återhämtningsindex beräknade data från 120 länder världen över och rankade Thailand som tredje från det sista.

Studien kombinerar data om infektionsfrekvensen och hanteringen, social rörlighet och vaccinutveckling, och rankar ett land högre när de kommer närmare återhämtningen med hjälp av höga vaccinationsnivåer, låga Covid-19-infektionsnivåer och hur begränsande Covid-19 säkerhetsåtgärder är.

Thailand hade, precis som Vietnam, rankat sig högst upp på listan 2020, med stränga låsning och förebyggande åtgärder som minimerade Covid-19-utbrotten. Men 2021 medförde en explosion av mer smittsamma Covid-19-varianter, med ökande infektionsantal över hela landet.

Tillsammans med regeringens långsamma och en dålig satsning på Sinovac-vaccinet som inte är särskilt effektivt mot nya stammar, och en statlig nationalism som bankar på en inhemsk produktion av AstraZeneca-vacciner som är lindrade av förseningar och nu siktar på att leverera 50% av den ursprungliga mängden vacciner och sedan av den mängden måste man också exportera 70% har Thailand misslyckats med att hålla koll på den växande lokala pandemin.

Nu rapporterade kontoret för National Economic and Social Development Council att nedstängningarna 2020 minskade Thailands bruttonationalprodukt med 6,1% medan felhanteringen av den tredje vågen av Covid-19 har lett till rekorddagliga infektioner och antalet som dör varje dag jämförbart till de totala dödsfallen 2020.

Endast 4,45% av befolkningen har vaccinerats helt nu, långt ifrån de ursprungliga löften om flockimmunitet och minst 1 vaccin för alla i Thailand i oktober. Nikkei Asia citerade en observatör som sa att regeringen inte kan lösa det enorma problemet och lutade sig mot politisk försiktighet snarare än medicinsk försiktighet när de förbereder en vaccinutveckling, inte vill överskatta en vaccinupphandling.

En annan faktor som håller Thailand rankat lågt på Covid-19-återhämtningslistan är ojämlikheten i vaccintillgänglighet. Äldre, sjuka och högriskarbetare har kämpat för att hitta tillgång till vacciner medan medlemmar av Thailands rika elit Hej-So som var ansvariga för mycket av de värsta utbrotten har kunnat missbruka förbindelser och inflytande för att vaccineras före människor i akut behov. Nikkei observerar det som ett mer synligt exempel på hur Thailand vanligtvis fungerar, ett stort socialt gap där de rika och inflytelserika ligger över lagar och regler.

Allt detta ledde till Thailands stora tumla från toppen av Covid-19-hanteringsrangerna till botten och placerade lägre än Malaysia (114), Sri Lanka (113), Indonesien (110), Filippinerna (108) och till och med Indien (rankad nummer 77). Under tiden vände några tidiga skräckhistorieländer i början av pandemin saker och ting. De fem bästa länderna i ordning är Kina, Malta, Polen, Italien och Österrike.

Israel, som för närvarande ser några få nya utbrott, rankas fortfarande på 9: e plats, och USA som tidigare svarat för mer än en fjärdedel av alla Covid-19 i världen rankas nu på 27: e plats.

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

- ANNONS -

Airpaz / CPS

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit