Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/libs/class-socialwebsuite-log.php on line 92

Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/class-socialwebsuite.php on line 2068
Södra Thailands undantagstillstånd som varit i 16 år måste få ett avslut. - Thai Puls Södra Thailands undantagstillstånd som varit i 16 år måste få ett avslut. - Thai Puls
måndag, april 22, 2024

HemThailand NyheterSödra Thailands undantagstillstånd som varit i 16 år måste få ett avslut.

Södra Thailands undantagstillstånd som varit i 16 år måste få ett avslut.

Aktivister säger att det används för att dölja olagliga handlingar av säkerhetsansvariga, skriver Pratch Rujivanarom

- ANNONS -

Akademiker, juridiska experter och rättighetsaktivister uppmanar regeringen att upphäva undantagstillstånd som den hade infört för att kontrollera den södra upproret och Covid-19-krisen och sade att den hårda lagen missbrukas för att upphäva oenighet trots att den har liten effekt på kontrollerar överföringen av Covid-19 liksom den sjudande konflikten i söder.

Uppmaningen att avsluta nödförordningens verkställighet upprepades i en offentlig online-diskussion med titeln “16 år av undantagstillstånd: från södra gränsprovinserna till Covid-19”, som organiserades av Asean parlamentariker för mänskliga rättigheter, tillsammans med tvärkulturen Foundation och International Commission of Jurists förra torsdagen.

“Det har gått 16 år sedan regeringen för första gången tillkännagav verkställigheten av undantagstillstånd för att klara av upproret i söder. Dekretet är fortfarande i kraft i Yala, Pattani och Narathiwat, men de väpnade sammanstötningarna i området pågår fortfarande, “sade Anchana Heeminna, en mänsklig rättighetsaktivist baserad i söder.

Anchana, som också är en av grundarna av Duay Jai-gruppen, en organisation som tillhandahåller hjälp- och rehabiliteringstjänster till tortyroffer i yttersta södern, sade att införandet av dekretet har lett till utplacering av de väpnade styrkorna “för fredsbevarande” – men i själva verket terroriserar trupper den lokala muslimska befolkningen på grund av deras upplevda förening med upproriska grupper.

Undantagstillstånd, tillsammans med krigslagar förordningen och lagen om inre säkerhet – som har införts i Yala, Pattani, Narathiwat och delar av Songkhla sedan 2005 – tillåter säkerhetsansvariga att vidta extraordinära åtgärder för att ta itu med den södra upproret. , inklusive genomförande av räder och godtycklig förvaring av misstänkta i militärt fängelse i upp till 30 dagar.

Sedan dess har förordningarna förnyats var tredje månad, totalt 63 gånger.

Till följd av dekretens verkställighet sa Anchana att över 7000 personer – inklusive 24 kvinnor och så många som 132 barn – har hållits kvar i militärbaser utan tillgång till sina närstående och / eller advokater, medan åtminstone 144 personer har sagt att de torterades av officerare i ett försök att få fram en tvingad bekännelse sedan 2010.

“Detta är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Minst fem personer dog medan de fängslades i militärbaser och 271 dödades utom domstol, med många offer för statligt våld som lämnats permanent, både fysiskt och mentalt,” sa hon.

“Tillämpningen av sådana totalitära regler över de djupa söderna löser uppenbarligen inte konflikten i regionen. Däremot fördjupar den såren bland den muslimska befolkningen. Införandet av undantagstillståndet måste avslutas nu, och vi måste hitta en annan sätt att lösa konflikten. “

Användningen av undantagstillståndet för att hantera den nya vågen av Covid-19-infektioner har också gett negativa resultat, sade den tidigare nationella mänskliga rättighetskommissionären Niran Pitakwatchara och noterade att konsolideringen av styrningen under Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) har ledde faktiskt till utbyggnaden av ineffektiva sjukdomsbekämpningsåtgärder som kraftigt påverkar de grundläggande rättigheterna för många människor.

“Thailand gjorde faktiskt ett bra jobb för att förhindra överföring av Covid-19, då vi satte in lokala frivilliga för hälsa för att övervaka sjukdomsbekämpningsoperationer inom deras orter. Denna decentraliserade åtgärd enligt lagen om smittsamma sjukdomar visade sig vara effektiv under den första vågen av pandemin,” Sa Dr Niran.

Han sade dock att landets Covid-19-kontrollåtgärder tog en annan vändning efter att premiärministern Prayut Chan-o-cha tillkännagav undantagstillståndet, vilket ledde till centralisering av makten under CCSA i mars förra året.

Resultatet var dålig hantering av Covid-19-situationen, vilket återspeglas i det kaotiska vaccinprogrammet och utbyggnaden av omfattande begränsningar av aktiviteter som bara har lett till allvarliga svårigheter och stora ekonomiska skador, särskilt för småföretag, sade han.

Dr Niran tog upp sin oro över användningen av akutförordningen för att lagföra individer som publicerade information som kan orsaka allmän panik och sade att verkställigheten av en sådan regel i hög grad har urholkat yttrandefriheten i landet, vilket han trodde skulle leda till ytterligare censur av media.

“Undantagstillståndet är en speciell lag för att kontrollera människor, för att tvinga dem att göra eller inte göra vad regeringen vill. Av naturen syftar [förordning till] att kontrollera sanningen,” sa han.

“Jag efterlyser slutförandet av undantagstillståndet och uppmanar regeringen att använda lagen om smittsamma sjukdomar för att bekämpa Covid-19 istället.”

Samtidigt sade ordföranden för inre säkerhetsoperationer, Col Kiattisak Neewong, trots att det har gått 16 år efter att undantagstillståndet i södra Thailand först verkställdes, finns det fortfarande ett behov av att införa särskilda lagar i regionen, eftersom upproret inte är över än.

“De tre sydligaste provinserna är ett speciellt område som behöver särskilda lagar för att hålla fred och ordning. i övriga Thailand är majoriteten av människorna inte påverkade av upproriska grupper. Men i söder finns det regelbundna attacker mot officerare med vapen. av krig, “sade översta Kiattisak.

“Om något parti vill att nödbeslutet i det yttersta södern ska upphöra, skulle jag säga att upproret måste avslutas först. Om regionen är fredlig kommer det inte att finnas något behov av särskilda lagar.”

När det gäller anklagelserna om tortyr inom militärläger förnekade Col Kiattisak en sådan praxis som någonsin inträffat i officiella förhörscentra, eftersom rummen är utrustade med CCTV för att övervaka processen.

“Om det konstateras att de misstänkta är oskyldiga, kommer de att kunna gå fritt, men om de befinner sig skyldiga kommer tjänstemännen att läsa dem om sina rättigheter, innan de fortsätter med arresteringsförfarandena, sade han.

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

- ANNONS -

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit