Författningsdomstolen kan fatta ett premiärministerbeslut på torsdag

0
72

Beslutet om Prayut Chan-o-chas framtid och premiärministerskapet kan komma att fattas denna vecka eftersom författningsdomstolen planerade ett extra möte på torsdagen för att diskutera det. Förra torsdagen lämnade hans juridiska team in ett 30-sidigt dokument som beskriver hans försvar mot alla argument angående hans mandatbegränsningar till författningsdomstolen.

Domstolen kommer att granska detta dokument, samt uttalanden från två juridiska experter angående premiärministerfrågan. Den första är Pakorn Nilprapunt, som tidigare var generalsekreterare för Charter Drafting Committee och nu fungerar som generalsekreterare för statsrådet som ansvarar för att ge regeringen juridisk rådgivning. Den andra är Meechai Ruchupan, som också arbetade på Charter Drafting Committee, och fungerade som dess ordförande.

Uppgifterna om de två juridiska experternas inlagor och åsikter om Prayuts slutdatum för begränsningsperioden har inte offentliggjorts.

Även om författningsdomstolen kommer att diskutera Prayuts öde sedan han stängdes av som premiärminister den 24 augusti, så kanske inte ett beslut kommer den veckan. De uppgav att ett beslut endast skulle meddelas om domstolen var enig. Om någon av domarna har tvivel eller behöver mer information kan de begära ytterligare information och skjuta upp ett avgörande till ett framtida möte med domstolen.

Debatten om hans förmåga att sitta kvar som premiärminister hänger på när domstolen beslutar om hans officiella startdatum. Konstitutionen som antogs 2017 anger tidsgränsen tydligt i avsnitt 158, men anger inte om den är retroaktiv – som i, räknas Prayuts tid i tjänst innan den antas?

”Premiärministern ska inte sitta på sin post i mer än åtta år totalt, oavsett om han har på varandra följande mandatperioder eller inte. Den ska dock inte inkludera den tid under vilken statsministern fullgör sitt uppdrag efter att ha lämnat sitt uppdrag.”

Många hävdar att den åttaåriga nedräkningen började den 24 augusti 2014, när Prayut först officiellt utsågs till rollen efter att ha tagit makten i en militärkupp bara några månader tidigare. Men det huvudsakliga stridsämnet är att konstitutionen inte ratificerades förrän fyra år senare.

Andra hävdar att det lagliga startdatumet för hans mandatperiod var den 6 april 2017, då konstitutionen publicerades i Royal Gazette efter att ha undertecknats av Hans kungliga majestät kung Vajiralongkorn. Vissa andra pro-Prayut-fraktioner tror att hans mandatperiod började den 9 juni 2019, det datum då den avstängda premiärministern började sin andra mandatperiod eftersom det var den första mandatperioden enligt den nya konstitutionen.

Mr Jim
Author: Mr Jim

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här