söndag, juli 21, 2024

HemThailand NyheterKallt krig mellan thailändsk regering och Facebook värms upp

Kallt krig mellan thailändsk regering och Facebook värms upp

- ANNONS -

Den thailändska regeringen har återupptagit kampen med populära sociala medieplattformar, särskilt Facebook, över innehållet som dom anser vara falska nyheter och förolämpande mot monarkin.

Nu senast hotade ministeriet för “Digital, Ekonomi och Samhälle” (DES) förra månaden att man kommer vidta rättsliga åtgärder mot Facebook, för att dom vägra att stänga konton som DES anklagar att begå brott.

DES-minister Chaiwut Thanakamanusorn sa i slutet av juni att Facebook fortfarande vägrar att följa thailändska domstolsbeslut att blockera åtta sociala mediekonton som sprider antimonarkibudskap.

Dessa konton – alla drivs från utlandet – är registrerade hos Pavin Chachavalpongpun, hans diskussionssida Royalist Marketplace – Talad Luang, Andrew MacGregor Marshall, Suda Rangkupan, Pixel Helper, DK Ning, Aum Neko och Kon Thai UK. Flera av kontoägarna är eftersökta i Thailand för lese majeste.

Trots förhandlingar har Facebook vägrat att följa order om att blockera åtta konton. Jag kommer att väcka talan mot Facebook i Thailand och dess huvudkontor, säger Chaiwut.

Han bad den sociala mediejätten visa ansvar mot Thailands frågor och följa landets bestämmelser, med tanke på att Facebook har många användare i kungariket.

Thailand har cirka 50 miljoner Facebook-konton, av uppskattningsvis 2 miljarder världen över.

Nyligen hindrade internetleverantörer åtkomst till dussintals webbadresser som thailändska domstolar fann för att sprida falsk information, särskilt om Thailands senaste utbrott av COVID-19 och dess vaccinationsprogram. DES verkar dock fokusera sina ansträngningar på de åtta Facebook-konton som anklagas för lese majeste – ett brott som kan straffas i Thailand med en straff på upp till 15 år i fängelse.

Långvarig konfrontation
Det är inte första gången de thailändska myndigheterna har varit inblandade i ett slagsmål med globala sociala medier. När juntan ledd av Gen Prayut Chan-o-cha tog makten efter kupp 2014, pressades internetjättarna Facebook, Twitter och Google, liksom den populära meddelandeprogrammet Line, ofta för att censurera innehåll som juntan ansåg förolämpa mot monarkin eller ett hot mot den nationella säkerheten.

De sociala medierna motstod ofta pressen och samarbetade bara efter att ha visat domstolsbeslut om att stänga de kränkande kontona. I de flesta fall omfattade dock avstängningarna endast Thailand, med innehållet och kontona fritt tillgängliga från andra länder.

Så var också fallet med Pavins sida “Royalist Marketplace”, som Facebook blockerade i augusti 2020 efter att DES lyckades säkra ett domstolsbeslut. Facebook-gruppen kunde dock fortfarande nås från utanför Thailand. Den blockerade sidan ersattes senare av “Royalist Marketplace – Talat Luang” (“kunglig marknad”) för anhängare i Thailand.

Tidigare samma år anklagade ministeriet Facebook för att inte följa begäran om att begränsa förbjudet innehåll, inklusive förolämpningar mot monarkin. Facebook fick 15 dagar på sig att följa domstolsbeslut eller ansvara för anklagelser enligt lagen om datorbrott, som innebär en böter på upp till 200 000 Bt och ytterligare 5 000 Bt per dag tills de följs.

Facebook: s riktlinjer
Facebook går ibland med på att blockera eller ta bort visst innehåll på regeringens begäran om det visar sig bryta mot lokala lagar, som beskrivs i plattformens riktlinjer för “community standards”.

Gemenskapsstandarderna täcker sådana frågor som falska nyheter, hatprat, våld och kriminellt beteende, självmord, sexuella övergrepp, samt mobbning och trakasserier.

Standarderna bagatelliserar falska nyheter snarare än att ta bort dem, även om de säger att “Att minska spridningen av falska nyheter på Facebook är ett ansvar som vi tar på allvar”.

Dess regler lyder: ”Det finns också en fin linje mellan falska nyheter och satir eller åsikt. Av dessa skäl tar vi inte bort falska nyheter från Facebook men vi minskar dess distribution avsevärt genom att visa dem lägre ner i News Feed. ”

När det gäller hatprat definierar Facebook det som “en direkt attack mot människor – snarare än koncept eller institutioner”. Plattformen tillåter dock kritisk kommentar om offentliga personer som presenteras i nyheterna eller som har en stor publik, och argumenterar för att detta hjälper till att uppmuntra till öppen diskussion och debatt.

Men det finns sällsynta tillfällen då Facebook och andra sociala medier har förbjudit framstående personer – särskilt USA: s tidigare president Donald Trump.

I januari förbjöd Facebook, Twitter och YouTube den dåvarande presidenten Trump för kommentarer som de sa hade uppmuntrat Trump-supportrar att storma Capitol-byggnaden, säte för den amerikanska lagstiftaren.

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

- ANNONS -

Airpaz / CPS

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit