Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/libs/class-socialwebsuite-log.php on line 92

Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/class-socialwebsuite.php on line 2068
Hur ser framtiden ut i Thailand? - Thai Puls Hur ser framtiden ut i Thailand? - Thai Puls
måndag, juni 24, 2024

HemThailand NyheterEkonomiHur ser framtiden ut i Thailand?

Hur ser framtiden ut i Thailand?

- ANNONS -

Mina Reflektioner den 10 Juni.
Det är uppenbart att en hög vaccinationsnivå och en snabb öppning av landet ensam inte kan garantera en kraftig ekonomisk återhämtning.  Ett ord av försiktighet, dock.  Den robusta tillväxten som vi ser nu i många länder är också ett resultat av uppdämd efterfrågan.  Efter ett år med lockdowns och massor av statliga fria pengar i handen är konsumenterna inte ovilliga att spendera mer än de borde.  Man kan förvänta sig en gradvis avmattning av världstillväxten efter att parterna är över. Goda nyheter i utvecklade ekonomier. Dom flesta länder spenderar dubbelt mot vad man beräknar att få intillväxt så man stoppar in mer i stimulans än man får ut. En snabb vaccination är bland det viktigaste för att få en ekonomiskt återhämtning men regeringen måste sätta in stöd till folket och företagen .

I slutet av maj 2021 hade 3,6% av thailändarna fått minst en dos Covid-19-vacciner och endast 1,6% var fullständigt vaccinerade.  Långt ifrån länder i väst där mer än 50% av befolkningen som får en dos och 40% är helt vaccinerade.  Baserat på vår regerings plan för vaccinutveckling kommer Thailand sannolikt uppnå samma resultat i mitten av oktober.

För att nå den nivån måste i genomsnitt 450 000 doser ges per dag fram till slutet av året.  Antalet kommer att öka till över 700 000 doser per dag i oktober och november när folk börjar gå tillbaka för sina andra spruta.

Jag undrar också hur effektiva är Covid-19-vacciner.  Av de fem bästa länderna med de högsta vaccinationsnivåerna i världen – Israel, Kanada, Storbritannien, Bahrain och Chile – har de två sista problemen med att kontrollera utbrotten.  Bahrain står inför en Covid-återuppkomst och har varit tvungen att be folk att få tredje dos efter sex månader med två fulla doser av Sinopharm-vaccinet.

Anmärkningsvärt är Pfizers mRNA-vaccin som väljs som den tredje dosen. Chiles nya dagliga infektionsfall är lika höga som toppnivåerna i juni 2020 och april 2021 som om vacciner inte påverkar utbrottet.  Det primära vaccinet som används i Chile är Sinovac.  Enligt min åsikt kan olika typer av Covid-19-vaccin ge olika resultat.

 Jag är irriterad när läkare/media “körsbärsplockar” data att presentera för allmänheten hur bra vissa vaccinmärken är. Varför presenterar de oss för data från en liten stad med 45 000 personer i Brasilien när det finns 22,8 miljoner brasilianare som redan hade två sprutor?  Skulle en slutsats om effektiviteten av ett vaccin baserat på 22,8 miljoner prover vara mindre tillförlitliga än 45 000 prover?

 Om Thailand har en framgångsrik plan för vaccinutveckling kommer ekonomin att återupptas under fjärde kvartalet i år efter att 50 miljoner vaccineringar har administrerats.  Det är dock osannolikt att ekonomin kommer att växa som i väst där man gjort enorma stimuleringar. Det som Thailand saknar är ett stort stimulanspaket för att väcka ekonomin helt.  Människor kommer att vara redo att spendera, men tyvärr finns det inga pengar att spendera.

 I USA ger man 1,9 biljoner US $ (593 biljoner baht) i stöd, motsvarande 8,9% av BNP, för att öka sin ekonomi efter Covid.  Ett stimulanspaket motsvarande 8,9% av BNP för Thailand kommer att vara 1,4 biljoner baht, inte paketet på 0.5 biljoner (500 miljarder) baht som väntar på att godkännas av parlamentet. Förstår man skillnaden 593 mot 0.5 miljarder, så det Thailändska stödet kommer varken göra till eller från tyvärr.

Det är långsökt att hoppas att den thailändska regeringen kommer att ha vacciner i ena handen och pengar för att stimulera ekonomin i den andra.  Som jag har betonat många gånger kommer regeringen att ha svårt att finansiera paketet på 500 miljarder baht på grund av otillräcklig inhemsk likviditet.

Rykten säger att det nya “Rao Chana” (We Win) -schemat på 3000 baht kan minskas till 1200 baht som betalas under en sexmånadersperiod på 200 baht per månad.  Detta kan vara ett bevis på en allt mer likvida problem.

Bank of Thailand chefen föreslog att ekonomin kanske inte skulle återhämta sig förrän under det första kvartalet 2023 och chefen för Thailands största kommersiella bank trodde att det kan ta så lång tid som tre år för ekonomin att återgå till pre-pandemiska nivåer.  Om dessa åsikter är korrekta måste både myndigheter och företag ändra sina strategier.

Kortsiktiga utdelningsprogram för kontanter kommer inte att vara användbara eftersom de varar i bara några månader medan ekonomin behöver minst ytterligare 18 månaders stöd.  Långsiktiga, hållbara stödprogram behövs.

 Till företagare i Thailand skulle jag efter sista veckorna säga ge upp hoppet om en snabb återhämtning och hantera dina skulder/utgifter klokt.  Undvik att skapa mer skulder/Utgifter så mycket som möjligt.  Det är trevligt att behålla dina anställda men se till att du inte går i konkurs medan du är för generös.

För er som bor här måste ni nog ställa in er på att det ligger långtid framför oss med problem och restriktioner. Hur blir det om vaccineringen inte fungera som vi tror?

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

Barn: Barnvagnsbio

Teater: Yerma

Scen: EXIT

Opera: La Bohème

- ANNONS -

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit