Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/libs/class-socialwebsuite-log.php on line 92

Deprecated: Optional parameter $filename declared before required parameter $filepath is implicitly treated as a required parameter in /home/thaipuls/public_html/wp-content/plugins/social-web-suite/includes/class-socialwebsuite.php on line 2068
Razzia med misstankar om brott begångna av utländska företagsägare - Thai Puls Razzia med misstankar om brott begångna av utländska företagsägare - Thai Puls
måndag, april 22, 2024

HemThailand NyheterEkonomiRazzia med misstankar om brott begångna av utländska företagsägare

Razzia med misstankar om brott begångna av utländska företagsägare

Phuket: Specialutredningsavdelningen (DSI) har genomfört en razzia mot en juridisk revisionsbyrå i Chalong som nu utreds för sin inblandning i att underlätta nästan 70 utlänningar att olagligt driva företag med tillgångar värda cirka 440 miljoner baht

- ANNONS -

DSI:s (Department of Special Investigation) Generaldirektör Pol Maj Suriya Singhakamol var i Phuket i torsdags den 15 Juni för att leda razzian klockan 10:30 på morgonen

Även om ingen av de officiella rapporterna om razzian identifierade advokatbyrån som utsattes, visade foton som publicerades med en av rapporterna tydligt kontoret som ST Accounting Plus Solutions, beläget på Chao Fa East Rd i Moo 8 Chalong.

Kontoret är beläget i en liten butik/kontorskomplex cirka en kilometer norr om Chalong Circle och precis bredvid Mueang Phuket 2 Area Revenue Branch Office.

Ägaren till företaget är en thailändsk kvinna med en brittisk make. Enligt en av de officiella rapporterna om razzian finns det cirka 40 anställda och tjänstemän i företaget.

Thawewat Surasit, chef för DSI:s avdelning för finans- och bankbrott samt penningtvätt, deltog i razzian.

Närvarande för att verkställa razzian fanns tjänstemän från avdelningen för företagsutveckling och polis från Institutet för rättsmedicin.

Maj Suriya förklarade för pressen att tre kontor tillhörande företaget hade razzierats och att lådor med filer hade beslagtagits som bevis. Foton som togs under razzian visade att en av de beslagtagna bevisen var en hög med pass.

Maj Suriya berättade för pressen att “nästan 70 utlänningar” hade konstaterats vara inblandade i de företag som undersöktes för att olagligt använda ombudsinnehavare för att låta utlänningar kontrollera sådana företag.

Han sa att användningen av ombudsinnehavare var olaglig enligt Utländska företagslagen och orsakade “stor ekonomisk skada för landet”.

Totalt var 44 fastighetsföretag, åtta turismföretag och 14 andra tjänsteföretag under utredning, bekräftade Maj Suriya.

“Var och en av de 44 fastighetsföretagen har fastighetsinnehav till ett värde av 10-20 miljoner baht, vilket motsvarar cirka 440 miljoner baht i fastighetsförsäljning”, sa han.

“Av den insamlade bevisningen och som ett resultat av tidigare utredningar har vi funnit att advokatbyrån har inrättat nästan 100 företag för utlänningar, varav cirka 44 företag rör mark”, sa Suriya.

“De flesta av kunderna är ryssar. Varje företag bedriver vissa affärsaktiviteter som är förbjudna för utlänningar, såsom ägande av fastigheter eller mark eller att ockupera, hyra eller handla med fastigheter”, tillade han.

“Det finns också bevis på att utlänningar arbetar i förbjudna yrken”, sa han. “Utredningen visade också att företaget har varit verksamt i över 15 år men aldrig utsatts för en razzia.”

“Denna typ av brott är utbrett i Phuket, Chiang Mai och turistområden i öst (Pattaya), och det är en verksamhet med högt värde. Utlänningar har kommit att förlita sig på denna metod för att förvärva eller äga värdefull mark, vilket gör att staten förlorar mycket intäkter på grund av markhandel genom ett ombudsföretag istället för normal handel”, sa Maj Suriya.

Maj Suriya sa att den grundläggande orsaken till missförhållandena kommer från advokatbyråer som upprättar konton. “Det är utgångspunkten för att övertyga vissa utlänningar att tro att denna praxis är laglig. Samtidigt vet vissa redan att det är olagligt och kommer att använda sig av en advokatbyrå för att registrera ett företag”, sa han.

“Detta leder till rätten att äga och inneha mark samt fastigheter och andra ‘ömsesidigt gynnsamma’ verksamheter”, tillade han.

Tjänstemännen hade ännu inte fastställt omfattningen av “skadan” som företagen under utredning för att använda ombudsinnehavare hade orsakat, sa Maj Suriya.

Dessa företag var benägna att undgå skattekontroll genom att inte rapportera transaktioner, sa han.

“Enligt bestämmelserna kommer det att finnas olika skatter och avgifter [på transaktioner] på cirka 10% för varje köp. Särskilt i provinser där marken är högt värderad, byter utlänningar aktieägare för att undvika att betala skatter. De flesta problemen som följer är att marken kommer att tillhöra utlänningar”, sa han.

“Staten förlorar skatter och avgifter vid genomförandet av dessa transaktioner. Genom endast Landkontoret, som kräver cirka 8% vid varje marktransaktion, har staten förlorat cirka 35 miljoner baht i intäkter från avgifter.”

Med en stor volym av oanmälda marktransaktioner till Landkontoret kan staten ha förlorat intäkter på upp till 200 miljoner baht, sa Maj Suriya.

YTTERLIGARE ÅTGÄRDER
Efter razzian mötte Maj Suriya och Taweewat Phukets viceguvernör Amnuay Pinsuwan vid Phuket Provincial Hall kl. 15:00 samma dag.

“Det finns riktlinjer att överväga både förebyggande och bekämpning av företag som använder ombudsinnehavare för att minska den ekonomiska skada som företag från utlandet orsakar genom användningen av ombudsinnehavare”, sa Maj Suriya.

“Det är en fråga som allvarligt påverkar landets stabilitet och ekonomiska system. Det minskar affärsmöjligheterna för thailändska företagare”, tillade han.

“Från diskussionerna kommer Phukets provinsiella tjänstemän att samarbeta med näringslivet, såsom handelskammaren, för att hålla ett seminarium där företagsaktörer förstår naturen hos utländska företagsverksamheter och följer thailändsk lag”, noterade DSI i sin egen rapport om razzian.

“Specialundersökningsavdelningen kommer också att delta i det nämnda forumet”, noterade DSI-rapporten.

Efter mötet med Phukets viceguvernör betonade Maj Suriya vikten av att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa användningen av ombudsinnehavare och minska den ekonomiska skadan för landet.

“Vi kommer att fortsätta med att intensifiera insatserna för att bekämpa detta problem i hela landet. Det är nödvändigt att upprätthålla stabiliteten i vår ekonomi och säkerställa att utländska företag agerar i enlighet med thailändsk lag”, sa han.

Maj Suriya betonade även att samarbete mellan myndigheter, näringslivet och det lokala samhället är avgörande för att framgångsrikt bekämpa denna olagliga praxis.

“Vi måste arbeta tillsammans för att utbilda och informera både utländska företag och thailändska entreprenörer om lagliga affärspraxis och konsekvenserna av att använda ombudsinnehavare”, betonade han.

DSI, tillsammans med andra myndigheter, kommer att fortsätta att övervaka och genomföra räder och utredningar för att avslöja och stoppa företag som missbrukar systemet med ombudsinnehavare.

Det förväntas att denna nyligen genomförda razzia kommer att fungera som en viktig varning till både utländska företag och lokala aktörer om de konsekvenser som kan uppstå vid överträdelse av thailändsk lag.

Enligt DSI:s rapport var denna razzia resultatet av noggrann utredning och övervakning av misstänkta företag som använder sig av ombudsinnehavare för att omgå utländska företagsbegränsningar.

Det förväntas att denna nyligen genomförda razzia kommer att fungera som en viktig varning till både utländska företag och lokala aktörer om de konsekvenser som kan uppstå vid överträdelse av thailändsk lag”, påpekade Maj Suriya.

DSI:s rapport framhävde att denna razzia var resultatet av noggrann utredning och övervakning av misstänkta företag som använder sig av ombudsinnehavare för att omgå begränsningar för utländska företag.

Detta steg markerar en tydlig strävan från myndigheternas sida att bekämpa olaglig verksamhet och säkerställa att utländska företag agerar i enlighet med thailändsk lag och bidrar till landets ekonomi på ett rättvist sätt.

Med fortsatta insatser och samarbete mellan myndigheter, näringsliv och det lokala samhället kommer Thailand att fortsätta arbeta för att upprätthålla en sund affärsmiljö och skydda landets intressen mot ekonomiska brott och överträdelser.

Thaipuls sätter ljuset på nyheter i Thailand på Svenska

Stöd oss så kan vi driva denna sida vidare
Klicka här för att komma till våran donations sida.
https://thaipuls.com/donations/donation-form/

Mr Jim
Author: Mr Jim

- ANNONS -

RELATED ARTICLES

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mest Populära Nyheter

- ANNONS -

Senaste Kommentarerna

Åsa Kalmerén on NY ÄNDRING TEST & GO
Ulf Edström on Julbuffé Hos Akvavit